Nom: Vibrio spp.
Classificació:
·
Filum: Proteobacteri.
·
Classe: Gammaproteobacteri.
·
Ordre: Vibrionals.
·
Família: Vibrionaceae.
·
Gènere: Vibrio.
Característiques
morfològiques:
Posseeixen una forma de bastó (bacil) lleugerament encorbat (forma de
coma), a més, es poden trobar units pels extrems formant agregats espirals o en
forma de S. És un gènere de bacteris gram-negatius. La mida oscil·la entre els
2-3 µm de
llargada. Tots els membres del gènere són mòbils i tenen un únic flagel polar,
que els permet una elevada motilitat.
Característiquesmetabòliques:
Es tracta d’organismes anaerobis facultatius (utilitzen oxigen, sempre que
el trobin en el medi). Són heteròtrofs, la Font de carboni és orgànica i
fermenten la glucosa.
Característiques ecològiques:
El seu hàbitat principalment són els ecosistemes aquàtics: salobres i
marins, on ocupen una gran diversitat de nínxols. Es troben presents a la
columna d’aigua i en el sediment. Es poden trobar com a bacteris de vida
lliure, comensals, saprobis o paràsits. Per estimular el creixement de
Vibriospp. Es requereix de 5 a 15 mM de NaCl.
Altres característiques:
El gènereVibriospp. inclou 35 especies, de les quals 26 s’han identificat
com agents etiològics d’enfermetats en humans. Aquestes especies són
contaminants naturals que es poden trobar en peixos i mol·luscs. Entre les
diferents especies, Vibriocholerae, Vibrioparahaemolyticus i Vibriovulnificus són les especies més
implicades en brots de toxiinfeccions alimentaries rere el consum de peix o
productes de la pesca en cru o insuficientment cuinats. VibrioCholerae és l’espècie amb major importància clínica i epidemiològica.
Aquest gènere de bacteris es caracteritza per una
sensibilitat a la dessecació i al fred, per tant, amb la refrigeració i la
congelació s’inactiva una quantitat important de vibrions. Això explica que en
el nostre país hi hagi un baix numero de casos de toxiinfeccións, atès què la
majoria de peix que es comercialitza es ven refrigerat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.