Clostridium tetani
Nom: Clostridium tetani.
Classificació: Fílum: Firmicutes, Classe:
Clostridia, Ordre: Clostridiales, Família: Clostridiaceae, Gènere: Clostridium.
Característiques morfològiques: És un
bacil dilatat gram positiu d’unes 0.5–1.7 × 2.1–18.1 μm i presenta mobilitat
gracies a flagels perítrics tot i que algunes soques no presenten mobilitat.
Es formador d’espores, en aquest cas endòspores de major diàmetre que la
cèl·lula vegetal, les espores solen ser rodones i terminals, però algunes
vegades són ovalades i/o subterminals. En cultius frescs tenen coloració blava
(gram +) però una vegada han passat 24 hores agafen una coloració vermella i
les cèl·lules són gram -.
La paret cel·lular conté meso-DAP; els sucres principals de la paret
cel·lular són principalment glucosa i ramnosa amb restes de galactosa i manosa.
La paret es sensible a la dissolució per lisozims.
Les colònies sobre una superfície d’agar sang són de 4-6 mm en diàmetre,
planes, translúcides, de color gris, amb una superfície mat, irregular i amb
els marges de rizoides i en general formen una zona estreta de β-hemòlisi. En
agar les colònies són transparents i llanoses.
Característiques metabòliques: En
relació al seu metabolisme és estrictament anaeròbic i catalasa negatiu.
Són anaeròbics obligats i per tant a concentracions d’O2 de l’aire no
pot sobreviure. Es desenvolupa en entorns amb gran concentració de CO2 i una baixa
concentració de O2. Cal destacar que l’espora sobreviu en ambients amb concentracions normals
d’O.
Totes les soques utilitzen aspartat, glutamat, histidina i serina per al
creixement; algunes soques utilitzen metionina, treonina i tirosina. El
fenol es produït per totes les soques i l’indol nomes per algunes amb brou
suplementat amb L-fenilalanina, L-triptofan i L-tirosina.
És sensible a cloramfenicol, clindamicina, eritromicina, penicil·lina G i
tetraciclina.
Els principals àcids grassos formats en condicions normals i sense glucosa
són els àcids grassos saturats C12, C14, C16 i C18 i quantitats de més petites
de C18 insaturat i àcid C16 amb un doble enllaç en la posició 7 o 9.
Característiques
ecològiques: Produeix dos
antígens solubles i patògens, tetanolisina i tetanospasmina.
Tetanolisina interfereix en la producció de la malaltia. La tetanospasmina,
la causa del tètanus clínic en humans i altres animals, és una potent
neurotoxina que afecta al sistema nerviós.
És un organisme ubic. És pot trobar al sòl en la majoria dels terrenys
càlids i humits; en humans i altres femtes d’animals en particular de cavalls;
en l’atmosfera d’un hospital; en algunes ocasions en les ferides en animals i
humans, genives i dents infectades, ulceres corneals, infeccions en l’oïda
mitjana, infecció intraperitoneal, omfalitis, infeccions uterines després del
part, en teixits amb abrasions i laceracions, us d’agulles contaminades i
budell de gat.
En cultius de brou de PYG les condicions per a un creixement òptim són d’un
pH de 6.1 fins a 6.5 i una temperatura de 37 °C. EL creixement s’inhibeix per
un 20% de bilis o 6,5% de NaCl i en condicions aeròbiques presenta una alta
mortalitat.
Té una endòspora que pot resistir a condicions desfavorables durant 40
anys.
La via d’infecció sol ser per dispersió i contacte amb les espores per
diferents vies com ara talls amb elements punxants o afilats, per mossegades
d’animals, rarament per picadures d’insectes i contacte de ferides amb elements
contaminats com ara terra, femtes, pols, etc.
Altres característiques, aplicacions o
problemàtiques: És un organisme
estudiat ja que aquest bacteri allibera la neurotoxina tetanospasmina
responsable de la malaltia del tètanus. La toxina bloqueja els senyals
nerviosos de la medul·la espinal fins als músculs provocant espasmes musculars.
Actualment hi ha vacunació en contra del tètanus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.