Nom: Shigella spp.
Classificació:
Fílum
|
Proteobacteria
|
Classe
|
Gamma Proteobacteria
|
Ordre
|
Enterobacteriales
|
Família
|
Enterobacteriaceae
|
Gènere
|
Shigella
|
Característiques morfològiques:
Shigella spp. Extreta de http://www.shigellablog.com/ |
Característiques metabòliques:
Shigella spp. produeix ATP mitjançant la respiració aeròbica quan hi ha presencia d’oxigen, quan no hi és present utilitza una via de fermentació d'àcid mixt per metabolitzar els substrats (anaeròbic facultatiu) sense producció de gas. Són oxidasa negatiu, Voges-Proskauer negatiu i Roig de metil positiu. En general no són capaços de fermentar la lactosa excepte S. sonnei que sí que pot.
Característiques ecològiques:
El seu rang de creixement és entre 10-45 ºC (la temperatura optima és de 37 ºC). Creixen bé en els medis convencionals però no creix en medi mínim de glucosa i sals d'amoni excepte que es complementi amb àcid nicotínic. El creixement s'inhibeix en un medi d’agar bismut sulfit (Wilson-Blair). Se sol trobar en llocs amb molta gent i falta de sanejament, els seus únics hostes són els humans i els primats i el vector de transmissió són les mosques o l’ús d’aigües contaminades.
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Shigella causa shigelosis, una malaltia infecciosa endèmica de països tropicals i llocs temperats que causa diarrea, vòmits, rampes estomacals i febre alta. La infecció dura de cinc a set dies, però els nens, els ancians i les persones que es troben immunodeprimides són més propensos als casos greus de la shigelosis. De fet, si es deixa sense tractament, la diarrea pot causar convulsions i fins hi tot la mort. S. sonnei causa la majoria dels casos de shigelosis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.