dilluns, 2 de maig del 2016

Bacillus anthracis

Aleix Benavent Torres, Margot Bosch Altimiras, Anna Doménech Pascual


Nom  Bacillus anthracis (1)


Classificació:
Fílum Firmicutes, Classe Bacilli, Ordre Bacillalles, Família Bacillaceae, Gènere Bacillus. (1)


Característiques morfològiques:
La forma de les cèl·lules de Bacillus anthracis és allargada, enforma de bastó, ja que són bacils. A diferència de la majoria d’espècies del gènere Bacillus, les cèl·lules són encapsuladas, i generen endospores rodonoes i en situació central, sense deformar la cèl·lula. A més, les cèl·lules del mateix gènere (Bacillus) són de les més grans que es coneixen (1 - 1.2µm d’amplada i 3 - 5µm de llargada).


Tenen l’envolta gram-positiu i tenen flagel·lina. Tot i això, són immòbils.


No tenen pigmentació, però es poden identificar de color lila en tinció de Gram. (2)


Característiques metabòliques:
El seu metabolisme és aerobi no estricte, perquè pot ser anaeròbic facultatiu. Això implica que l’acceptor final d’electrons és l’oxigen, però també pot fer diferents fermentacions. Segons la soca pot metabolitzar uns productes o uns altres. En el cas de la soca més comuna (A1) metabolitza bàsicament glucogen i midó com a font d’energia i carboni.


Se sap que necessiten presència de ferro en l’hoste, i tenen un sistema d’assimilació d’aquest molt eficient, ja que el ferro forma part de la majoria d’enzims implicats en el metabolisme. Per tant, necessita també substàncies sideròfores (eficients transportadors i emmagatzemadors de ferro)


Només poden crèixer en un medi molt ric en proteïnes, ja que en requereixen més de les que poden sintetizar durant la fase de creixement.(3)


És catalasa positiu. (4)


Característiques ecològiques:
L’hàbitat d’aquests microorganismes sol ser en abrasions cutànies externes i epidermis de mamífers, normalment animals de peülles, però també humans.


Temps de desenvolupament: entre 24 i 48 hores
Temperatura òptima de creixement de 37ºC
pH òptim de crexement: neutre


Poden formar biofilms, els quals els fan resistents a una àmplia gamma d’antibiòtics.
Es propaguen per endòspores inusualment resistents, que poden ser viables en medis adversos fins a dècades després d’haver-se format.(2)

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
De totes les espècies del gènere Bacillus, només algunes són patògenes.


Entre les espècies patògenes trobem Bacillus anthracis, el qual quan infecta l’hoste causa la malaltia coneguda com a antrax. Hi ha diferents tipus d’antrax depenent d’on es doni la infecció. Pot ser cutània, intestinal o pulmonar, sent aquesta última molt mortífera. Bacillus anthracis té més de 89 soques diferents conegudes, i no totes són patògenes i varien en la virulència i els seus efectes en éssers vius. La infecció per Bacillus anthracis pot ser per contacte directe, per ingestió i per inhalació.(2)


L’antrax és una malaltia caracteritzada per el que s’anomena carboncle, que són les abrasions de color negre causades per l’infecció per Bacillus anthracis.(2)És una malaltia utilitzada, en temps passats, en bioarmes, ja que es poden propagar endospores per l’aire, obtenint una infecció del 50% dels individus exposats a l’aeorosol d’antrax. Va ser molt utilitzat per bioterroristes durant les últimes dècades del segle XX, ja què es pot cultivar el bacteri patogen en qualsevol laboratori i amb poc material. També va ser utilitzat en les dues Guerres Mundials.(5)

Bibliografia



Wikipedia: la enciclopedia libre (2016). Bacillus anthracis. Recuperat l’1 de maig des de: https://es.wikipedia.org/wiki/Bacillus_anthracis (1)




Metabolism o Bacillus (2016). Recupera’t l’ de maig de de: https://es.scribd.com/doc/301267125/Metabolism-o-Bacillus (3)


Monografias(2010). Principales espècies del género Bacillus. Recuperat l’1 de maig des de: http://www.monografias.com/trabajos90/principales-especies-genero-bacillus/principales-especies-genero-bacillus.shtml#ecologiaa (4)


Batanga (2013). Qué és el antrax? Recuperat l’1 de maig des de: http://www.batanga.com/curiosidades/4496/que-es-el-antrax (5)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.