dimarts, 3 de maig del 2016

BRUCELLA SP..

  • Taxonomia
- Fílum: Proteobacteria.
- Classe: Proteobacteria alfa.
- Ordre: Rhizobiales.
- Família: Brucellaceae.
-Gènere: Brucella.
  • Característiques morfològiques

És un gènere de bacteris que presenta les següents característiques:
- Són gramnegatius immòbils.
- La seva mesura és de 0,5-0,7 µm de diàmetre per 0,6-1,5 µm de llarg.
- Es troben individualment en forma de cocs o coc-bacils.
- Són flagel·lats.
- No presenten càpsula ni espores.
Les soques llises (S) donen lloc a colònies circulars i convexes amb marge regular, translúcid i coloració ambre; mentre que les soques rugoses produeixen colònies amb una forma semblant però de diferent tamany, color, consistència i textura.
  • Característiques metabòliques

Són quimioorganoheteròtrofs, amb necessitats nutritives de tiamina, nicotamida, biotina i magnesi. Es tracta d’un gènere de bacteris aerobis estrictes, que utilitzen l’oxigen com a acceptor extern d’electrons i la matèria orgànica (citrat i eritrol entre d’altres) com a font de carboni i de poder reductor.
Moltes soques exigeixen un suplement del 5 al 10% de CO2 pel seu creixement. Aquests bacteris oxiden molts àcids aminats i hidrats de carboni, i redueixen els nitrats a nitrits, excepte B. ovis.
- La majoria són oxidasa positius, de manera que aquests bacteris presenten el citocrom oxidasa i per tant utilitzen l’oxigen com a acceptor extern d’electrons, excepte B. neotomae, B. ovis i algunes soques de B. abortus.
- Són ureasa positius, el que indica que són patògens del tracte gastrointestinal o urinari. Això es deu a que la ureasa incrementa el pH del medi gràcies a l’alliberament de l’amoníac, i per tant és la que permet neutralitzar aquests medis acidificats.
(NH2)2CO + H2O ® CO2 + 2NH3
- Són catalasa positius, ja que poden degradar el peròxid d’hidrogen en oxigen i aigua. El peròxid d’hidrogen és un residu del metabolisme oxidatiu dels sucres que resulta tòxic, per tant necessiten aquests enzim per transformar-lo en altres productes que no siguin tòxics.
2H2O2  2H2O + O2
  • Característiques ecològiques

El gènere de bacteris Brucella té un rang de creixement que es troba entre 20ºC i 40ºC, essent la temperatura òptima 37ºC. El rang de pH és d’entre 6,6 i 7,4 i el de la pressió osmòtica d’entre 2 i 6 atmosferes. A més, l’espectre blau de la llum visible afavoreix el seu desenvolupament, ja que si es priva de les longituds d’ona blaves, es redueix la seva taxa de creixement en un 90%.
La brucel·losis, també anomenada febre de Malta o febre Mediterrània, és una malaltia infecciosa produïda pels bacteris del gènere Brucella, els quals són paràsits intracel·lulars facultatius. Aquesta malaltia es troba present en tot el món i afecta a una gran varietat de mamífers, incloent l’ésser humà.
Les diferents espècies del gènere Brucella tenen un hoste específic, i en conjunt afecten al bestiar boví, gossos, camells, cabres, ovelles, porcs i mamífers marítims. Aquest bacteri sovint es troba als òrgans de reproducció, i pot causar avortaments, infecció de la placenta o del fetus,  així com també pot infectar les glàndules mamàries i trobar-se en la llet.
Aquesta malaltia infecciosa afecta en major mesura a la zona del Mediterrani, Àsia Occidental, algunes regions d’Àfrica i alguns països d’Amèrica, com són Costa Rica, Estats Units, Mèxic, Brasil, Perú, Colòmbia, Uruguai i Argentina.
  • Altres característiques, aplicacions o problemàtiques

La brucel·losis és una malaltia molt difícil de guarir, ja que malgrat el tractament amb antibiòtics, és capaç de fer-se crònica i produir complicacions mortals. Això és degut a la resistència dels bacteris Brucella enfront l’activitat dels antibiòtics i anticossos, ja que quan el bacteri entra a l'organisme, envaeix els ganglis limfàtics regionals i es propaga fins a les cèl·lules fagocítiques, on resisteix l'atac del sistema immunitari i pot començar a multiplicar-se en diferents òrgans. La seva resistència és deguda principalment als components de l'embolcall cel·lular.
Es tracta d’una zoonosi, és a dir, una malaltia que es transmet dels animals als éssers humans. La infecció per brucel·losi és molt contagiosa i pot ser adquirida per contacte directe amb la sang o amb les secrecions genitals o mamàries de l'animal infectat; mitjançant el tracte digestiu pel consum de productes lactis no pasteuritzats o carn poc cuinada d'animals infectats; i molt ocasionalment per inhalació d'aerosols al laboratori.
Les persones que exerceixen treballs on freqüentment es troben en contacte amb animals o carn, com els treballadors dels escorxadors, els grangers i els veterinaris, es troben en major risc. Les tasques més perilloses per al contacte són l'atenció de parts, el sacrifici i el processament manual de la carn de l’animal. La infecció interhumana és poc comuna, encara que s'han reportat casos per transfusió sanguínia i trasplantament de medul·la.
La brucel·losis es caracteritza per símptomes febrils, tot i que sobretot es produeix dolor muscular i sudoració. És una epidèmia que, a més d'afectar la salut humana, provoca un gran impacte en les economies regionals que disminueix la producció pecuària i el valor comercial dels seus derivats, a més de les pèrdues que produeixen per avortaments. L'aparició d'aquesta patologia en humans sempre s'associa a la malaltia en el bestiar.

Paula Sellarés
Gloria Casas
Sofia Quintana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.