dilluns, 2 de maig del 2016

Clostridium botulinum

Arnau Pueyo, Rubén Solsona, Laia Torrents i Albert Vila

Nom:  científic-->Clostridium botulinum  comú--> botulisme
Classificació:
-          Filum--> Firmicutes
-          Classe--> Clostridia
-          Ordre--> Clostridiales
-          Família--> Clostridiaceae
-          Gènere--> Clostridium

Característiques morfològiques:
-          Són bacils gram positius amb flagels perítrics.
-          Disposat individualment, en parelles o en cadenes
-          No té càpsula.
-          Té una amplada de 0,6 i de 3 a 7 de llargada
-          Formen endòspores ovalades.

Característiques metabòliques:
-          Són proteolítics i lipolítics.
-          Són aerobis estrictes.
-          Fermentació butírica.
-          La seva font de carboni és la glucosa.
-          Font poder reductor NADH
-          Producte final: Àcid butíric + CO2
-          Fa reacció de Stickland--> Fermentació de dos aminoàcids

Característiques ecològiques:
-          Són anaerobis, la temperatura òptima de creixement són 37º i el pH entre 7 i 7,4.         
-          Les seves espores són molt difícils d’eliminar, i es troben en interior d’animals, sobretot de granja, com vaques i gallines, també productes alimentaris procedents d’animals com aliments fumats, o aliments crus, en els quals es pot desenvolupar i interior de productes en conserva que no han estat desinfectats  i esterilitzats correctament (ja siguin d’origen animal com vegetal).
-          Són marins i terrestres
-          Es troben arreu del món

Altres característiques:
-          Usos: és usat en la preparació del botox, usat selectivament per paralitzar els músculs i per alleugerir temporalment les arrugues. També té altres usos mèdics, com tracte el dolor facial agut causat per neuràlgia del trigemin.
-          Clostridium botulinum és un microorganisme patogen, el qual forma unes espores capaces de sobreviure a quasi totes les condicions ambientals, fet que el fa molt patogen.
Aquestes espores provoquen molts problemes a l’industria alimentaria, ja que són termoresistents i poden sobreviure a períodes de calor intens de varies hores.
-          Però, quina malaltia provoca aquet microorganisme?
Clostridium botulinum conté 7 tipus de toxines (de la A a la G).
Els tipus A,B,E i F poden causar malalties als éssers humans.
La malaltia que provoca es diu botulisme, i consisteix en que un individu consumeix el bacteri i/o la seva toxina amb l’aliment (l’acció patògena l’exerceix la toxina). Aquesta toxina entra inactiva a l’organisme i necessita l’acció de la proteasa endògena per activar-se.  Llavors a través de la circulació sanguínia arriben a les terminacions neuromusculars on bloquegen l’alliberació de Acetilcolina, la qual cosa impedeix la contracció dels músculs i produeix una paràlisi flàccida, es a dir, una paràlisi en la que els músculs no estan en contracció, sinó relaxats.
El botulisme, es una malaltia que pot produir la mort de l’individu sinó és ates amb rapidesa ja que pot provocar insuficiència cardíaca i respiratòria.
-          Com es pot eliminar?
El creixement del bacteri pot der previngut amb un medi àcid, amb una alta concentració de sucres dissolts, alts nivells d’oxigen o poca humitat.

També amb esterilitzacions a altes temperatures i pressions, per eliminar totes les espores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.