Nom: científic-->Clostridium
botulinum comú--> botulisme
Classificació:
-
Filum--> Firmicutes
-
Classe--> Clostridia
-
Ordre--> Clostridiales
-
Família--> Clostridiaceae
-
Gènere--> Clostridium
Característiques morfològiques:
-
Són bacils gram positius amb
flagels perítrics.
-
Disposat individualment, en
parelles o en cadenes
-
No té càpsula.
-
Té una amplada de 0,6 i de 3 a 7
de llargada
-
Formen endòspores ovalades.
Característiques metabòliques:
-
Són proteolítics i lipolítics.
-
Són aerobis estrictes.
-
Fermentació butírica.
-
La seva font de carboni és la
glucosa.
-
Font poder reductor NADH
-
Producte final: Àcid butíric + CO2
-
Fa reacció de Stickland-->
Fermentació de dos aminoàcids
Característiques ecològiques:
-
Són anaerobis, la temperatura òptima
de creixement són 37º i el pH entre 7 i 7,4.
-
Les seves espores són molt
difícils d’eliminar, i es troben en interior d’animals, sobretot de granja, com
vaques i gallines, també productes alimentaris procedents d’animals com
aliments fumats, o aliments crus, en els quals es pot desenvolupar i interior
de productes en conserva que no han estat desinfectats i esterilitzats correctament (ja siguin
d’origen animal com vegetal).
-
Són marins i terrestres
-
Es troben arreu del món
Altres característiques:
-
Usos: és usat en la preparació del
botox, usat selectivament per paralitzar els músculs i per alleugerir
temporalment les arrugues. També té altres usos mèdics, com tracte el dolor
facial agut causat per neuràlgia del trigemin.
-
Clostridium botulinum és un
microorganisme patogen, el qual forma unes espores capaces de sobreviure a
quasi totes les condicions ambientals, fet que el fa molt patogen.
Aquestes espores provoquen molts problemes a l’industria alimentaria,
ja que són termoresistents i poden sobreviure a períodes de calor intens de
varies hores.
-
Però, quina malaltia provoca aquet microorganisme?
Clostridium botulinum conté 7 tipus de toxines (de la A a la G).
Els tipus A,B,E i F poden causar malalties als éssers humans.
La malaltia que provoca es diu botulisme, i consisteix en que un
individu consumeix el bacteri i/o la seva toxina amb l’aliment (l’acció
patògena l’exerceix la toxina). Aquesta toxina entra inactiva a l’organisme i
necessita l’acció de la proteasa endògena per activar-se. Llavors a través de la circulació sanguínia
arriben a les terminacions neuromusculars on bloquegen l’alliberació de
Acetilcolina, la qual cosa impedeix la contracció dels músculs i produeix una
paràlisi flàccida, es a dir, una paràlisi en la que els músculs no estan en
contracció, sinó relaxats.
El botulisme, es una malaltia que pot produir la mort de l’individu
sinó és ates amb rapidesa ja que pot provocar insuficiència cardíaca i
respiratòria.
-
Com es pot eliminar?
El creixement del bacteri pot der previngut amb un medi àcid, amb una
alta concentració de sucres dissolts, alts nivells d’oxigen o poca humitat.
També amb esterilitzacions a altes temperatures i pressions, per
eliminar totes les espores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.