dimarts, 3 de maig del 2016

Sphaerotilus natans

Sphaerotilus natans













S. natans, comunament anomenat “bacteri de les aigües residuals”.


  • Classificació:
    • Filum: Proteobacteria
    • Classe: Betaproteobacteria
    • Ordre: Burkholderiales
    • Família: Comamonadaceae
    • Gènere: Sphaerotilus

  • Característiques morfològiques

Es un bacteri gramnegatiu que habitualment es troba agrupat format colònies filamentoses immòbils. Els filaments solen mesurar uns 1,5µm de diàmetre i de 100 a més de 500µm de longitud. Les cèl·lules lliures que es desprenen de les colònies tenen forma de bacil i poden ser altament mòbils per la presència de flagels polars entrellaçats que confereixen un de sol. Tendeixen a formar una beina filamentosa septada al voltant de la colònia que els hi confereixen protecció i els hi serveix com a magatzem de nutrients.



  • Característiques metabòliques
Es poden classificar com a microorganismes quimioorganoheteròtrofs, utilitzem una gran varietat de compostos orgànics (polisacàrids, polialcohols i àcids orgànics) com a font de carboni, de poder reductor i d’energia. Es tracta d’una espècie aeròbica, per tant, utilitzen l’oxigen com a acceptor extern d’electrons. Son capaços d’oxidar el Fe2+ o el Mg2+ per recobrir i reforçar les beines estructurals dels filaments.

  • Característiques ecològiques

Tendeixen a desenvolupar-se en ambients on la temperatura oscil·la entre els 5 i els 20 °C i on pH es troba entre 6 i 9. Tot i ser organismes aeròbics, tendeixen a habitar zones aquàtiques amb baixes concentracions d’oxigen dissolt i riques en compostos de Fe2+ i Mg2 . Són presents en aigües corrents, depuradores i plantes de tractament d’aigües residuals. Toleren amb facilitat la manca de nutrients, especialment la deficiència de fòsfor. Es reprodueixen per fissió binària, on la cèl·lula resultat s’allibera de la colònia i migrarà per a formar un nou filament.

Tendeixen a anar alternant durant el seu cicle de vida la fase filamentosa, quan les condicions del medi són favorables per al desenvolupament de la colònia, i la fase individual mòbil, quan no ho són, i migren per la necessitat de cercar nutrients.
Com hem esmentat anteriorment, el fet de poder utilitzar un gran ventall de compostos orgànics de carboni i tolerar baixes quantitat d’oxigen els hi confereix una major facilitat alhora de poblar ambients determinats i dominar-hi en aquests.


  • Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

Actualment es desconeix quin és el genoma complert d’aquesta espècie, tot i així en algunes bases de dades es poden trobar alguns fragments genèticsde soques determinada del gènere Sphaerotilus. No suposa un bacteri patogen per a l’èsser huma.
És interessant en el cas de les plantes depuradores d’aigües residuals, concretament d’indústries que generen compostos de Crom (VI),  ja que aquests microorganismes permeten reduir de manera eficient i econòmica el Crom (VI), que suposa un agent oxidant altament tòxic per a qualsevol forma de vida, a Crom (III), una forma més estable, menys soluble i menys tòxica de l’element.

Tot i així, S. natans també suposa un problema per les plantes depuradores ja que s’associa al augment del volum de llots actius. Aquest fet es degut a la capacitat que te el bacteri en la seva forma filamentosa a adherir-se a les superfícies sòlides mitjançant un element basal adhesiu situat a l’extrem del filament. L’augment dels llots pot provocar obstruccions de tubs de les depuradores, per aquest motiu és necessari el continu moviment de les aigües i així disminuir la possibilitat de que aquests es dipositin al fons i causin problemes.  


Eva Milà, Laia Rodríguez, Israa Rila, Núria Pou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.