Nom
|
Acidithiobacillus ferrooxidans
|
Classificació
|
Proteobacteria,
Gammaproteobacteria, Acidithiobacillales, Acidithiobacillaceae, Acidithiobacillus
|
Característiques morfològiques
|
Aspecte de bacil, s’agrupa en parelles encara que també es poden trobar
formant cadenes curtes, és gram -, 0,5-0,6 µm d’ample i
1,0-2,0 de llarg i presenta un únic flagel. No té la
capacitat de convertir-se en espora
|
Característiques metabòliques
|
És un bacteri anaerobi facultatiu. La seva
principal font d’energia és el sulfur de ferro (III) FeS2 i la font
de carboni és el CO2.
En condicions aeròbies, els donadors d’electrons són ions de ferro o
compostos de sofre que són oxidats a ions fèrrics i àcid sulfúric, on hi ha
un gran requeriment d’energia.
FeS2 + 14Fe3+ + 8H2O à 15Fe2+ + 2SO42- + 16H+
|
Característiques ecològiques
|
Normalment es troba en coves profundes o en el drenatge de mines àcides,
per exemple en el residus de carbó. Necessiten un ambient on el pH es trobi
entre 1,5-2 per tal de poder convertir metalls insolubles a solubles, produint
un ambient fortament reductor.
És un bacteri mesòfil, és a dir, creix millor a temperatures moderades
(30-45ºC).
|
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
|
Aquests bacteris
han estat utilitzats per a la biolixiviació: extracció de determinats metalls
(zinc, níquel…) utilitzant bacteris.
A més a més, ha
estat molt estudiada la seva simbiosi amb membres del gènere Acidiphilium. Es
creu que Acidiphilium ajuda al
creixement de A. ferrooxidans quan
aquest es troba en condicions desfavorables.
Els ions metàl·lics provinents del metabolisme d’A.ferrooxidans són tòxics per a altres bacteris, tot i estar en
baixes concentracions. No és patògen
pels humans.
|
Nom
|
Legionella spp.
|
Classificació
|
Proteobacteria,
Gammaproteobacteria, Legionellales, Legionellaceae, Legionella
|
Característiques morfològiques
|
Les legionel·les són bacils gramnegatius. S’agrupen
formant colònies circulars de superfície pla convexa arrodonides. Mida de 0,5
a 0,7µm de
diàmetre i 2µm de longitud. Presenten un flagel del tipus polar
Presenten pleomorfismes (formes filamentoses),
flagels subpolars i laterals. Poden presentar Pili en casos molt específics. Legionella oakridgensis és immòbil.
Les espècies que són flagel·lades poden arribar als 20µm de longitud.
|
Característiques metabòliques
|
Font d’energia: aminoàcids
Poder reductor: aminoàcids
Font de carboni:
Heteròtrofa, fan catabolisme d’aminoàcids i també poden degradar la glucosa a traves de la via EMP (glucòlisi
bacteriana) .
Acceptor
d’electrons: oxigen, són aerobis estrictes
Requeriments
nutricionals específics: Ferro, L-cisteïna, alfa-cetoglutarat i carbó
activat.
|
Característiques ecològiques
|
Els
bacteris del gènere Legionel·la solen viure en ambients aquàtics d'aigua
dolça. El pH més apropiat és el neutre. La temperatura ideal es troba entre
els 20 ºC i 50 ºC, però el seu creixement òptim ronda els 35 ºC. A menys de
20 ºC comencen a aturar el seu desenvolupament i a temperatures de 60 ºC
comencen a morir. Encara que són exigents a nivell nutricional, aquests
compostos els extreuen a nivell intracel·lular dels organismes que parasiten.
La
via aèria és la manera més senzilla de contraure la malaltia que provoca el
bacteri, ja que proliferen en determinats medis aquàtics creats per l’home
com sistemes de refrigeració mitjançant l’aigua associats a sistemes d’aire
condicionat, distribució d’aigua calenta, banyeres d’hidromassatge, etc, que
proporcionen temperatures adequades per la seva multiplicació. A partir
d’aquí es pot iniciar la contaminació a través d’aerosols.
També
acostumen a ser els mesos finals d'estiu on les aigües s'apropen a la seva
temperatura òptima de creixement i on apareixen més casos d'infecció.
|
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
|
Donada la prevalença de Legionella, s’ha de considerar la possibilitat que accedeixin als
sistemes de distribució d’aigua de consum, per consegüent s’han d’aplicar
mesures de control per reduir les seves possibilitats de supervivència i
multiplicació. Per exemple, en dipòsits d’aigua calenta, l’aigua deuria
superar els 55ºC i també, el manteniment de temperatures similars en totes
les canonades del sistema de distribució impediran també la seva proliferació.
A la teoria és viable, però a la pràctica mantenir aquestes temperatures
podria originar cremades a la població.
La Legionella
pot causar pneumònia i “febre de Pontiac”. La pneumònia causada per la Legionella sol venir acompanyada de
manifestacions extra intestinals, pel qual és més fàcil de determinar el
tipus de microorganisme infecciós causant de la pneumònia que en altres casos
on els símptomes apareixen sols al tracte respiratori.
|
Nom
|
Bacillus licheniformis
|
Classificació
|
Bacteria, Firmus,
Bacilli, Bacillales, Bacillaceae,
Bacillus
|
Característiques morfològiques
|
És un bacteri amb
forma de bacil i gram positiu. És mòbil ja que té uns flagels en posició
peritrica. Pot formar agrupacions formant cadenes. Formador d'endospores.
|
Característiques metabòliques
|
A diferència dels
grams positius, és un bacteri anaeròbic facultatiu, és a dir, pot créixer i
metabolitzar els seus productes en presència i absència d’oxigen.
En condicions
anaeròbies du a terme processos de fermentació en els quals hi ha un reciclatge intern de
NADH i produeix productes com el lactat, glicerol, acetat, acetaldehid o
etanol (en funció de les condicions en que es trobi el bacteri). També s’ha
demostrat que poden actuar com a organismes desnitrificants.
Obté els
nutrients i el poder reductor de la matèria orgànica, diem que és un
organisme quimioorganoheteròtrof.
|
Característiques ecològiques
|
Es troba
principalment al sòl i a les plomes de les aus (portadors comuns). També es
troba en plantes i vegetals ja que hi està relacionat (els serveix com a
antifúngic). La seva temperatura òptima de creixement és a 50ºC, tot i que
pot sobreviure a temperatures molt més altes. A més a més, pot sobreviure a
pH molt alts.
Quan les
condicions són desfavorables, aquest bacteri es converteix en espora.
|
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
|
És un bacteri amb
un gran interès en la indústria ja que té diverses aplicacions:
- Producció d’una proteasa molt eficient (medi alcalí i baixa temperatura) per a detergents
- Producció d’antibiòtics. Produeixen la bacitracina, un antibiòtic que és una barreja de polipèptids cíclics que inhibeixen el creixement dels gram + (llisa el proplast en presència d’ ions zinc i cadmi). Per tant, també és un antibiòtic contra ell mateix.
- Producció de farina
com aliment per al bestiar, ja que tenen uns enzims capaços de degradar les
proteïnes de les plomes.
- Fungicida
Diversos estudis
actuals demostren que aquest bacteri podria estar involucrat en la muda del
plomatge de les aus i patrons de colors. També hi ha una associació amb
plantes i vegetals per l’activitat antifúngica.
|
Nom
|
Treponema spp.
|
Classificació
|
Spirochaete,
Spirochaetes, Spirochaetales, Spirochaetaceae, Treponema
|
Característiques morfològiques
|
Són
bacils gramnegatius llargs prims, enrotllats en forma d'hèlix , espirals.
Tenen
entre 6-12 espires regulars fusiformes i estan formats per flagels que
recorren longitudinalment el microorganisme d'extrem a extrem. Aquests
flagels estan envoltats d'una membrana externa i són paraplasmàtics. Gràcies
a aquests flagels i als seus moviments de rotació i flexió es poden moure.
Són petits d'entre 6 a 15 μm de llarg i de 0,1 a 0,2 μm d'ample. No es poden
observar amb microscopis òptics de fons clar, es necessiten, com a mínim,
l'ús de microscopis electrònics o microscopis òptics de fons obscur.
|
Característiques metabòliques
|
Són
organismes quimioorganoheteròtrofs. Totes les espècies de Treponema poden utilitzar una gran
varietat de carbohidrats o aminoàcids com a font d'energia i carboni. D'altra
banda només un grup reduït de les espècies d'aquest gènere pot utilitzar els
carbohidrats. Realitzen una respiració anaeròbia estricta o bé microaeròfila,
és a dir que requereixen nivells d'oxigen molt inferiors als que es troben en
l'atmosfera de la terra per sobreviure. La font seva font de poder reductor
és la matèria orgànica.
|
Característiques ecològiques
|
Són
organismes sapròfits. Les podem trobar a la cavitat oral, el tracte
intestinal, rumen, i àrees genitals dels éssers humans i animals. Es
distribueixen per tot el món i segueixen sent un problema important de salut
pública. Tot i això es tracta d'una bateria bastant vulnerable, no pot viure
en climes secs i amb temperatures superiors a 42 °C.
Per a
incubar-les es necessiten temperatures d'uns 37 graus, un temps d'entre 1 i 2
setmanes, amb un rang de pH entorn el 7,3 i en condicions anaeròbiques o
microaerofíliques. Posteriorment, a la incubació apareixen colònies blanques
que es poden conrear.
|
Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
|
Algunes
espècies són patògenes i paràsits per als éssers humans i altres animals,
generalment donant lloc a lesions locals en el teixit, la sífilis, frambèsia,
entre altres. És a dir, les espècies patògenes dintre d'aquest gènere es
caracteritzen per ser altament virulents a causa de la presència d'unes
proteïnes adhesives a la membrana externa, a la hialuronidasa, etc.
T. hyodysenteriae és l'agent etiològic de la
disenteria porcina. Molts dels altres Treponema
s'han trobat en certes úlceres de la pell, la malaltia periodontal, i les
malalties diarreiques; No obstant això, el seu paper com a agents causants
d'aquestes malalties encara no està definit.
La
resta d'espècies de Treponema
inclouen T. pallidum, T. carateum, i T. paraluiscuniculi. L'últim organisme és responsable de
malalties en conills. T. pallidum,
l'agent etiològic de la sífilis congènita, i T. carateum, l'agent etiològic de la pinta.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.