Leuconostoc spp.
Nom científic: Leuconostoc spp.
Classificació:
Fílum
|
Firmicutes
|
Classe
|
Bacilli
|
Ordre
|
Lactobacillales
|
Família
|
Leuconostocaceae
|
Gènere
|
Leuconostoc
|
Característiques morfològiques:
-Forma: cocs, coc-bacils.
-Agrupació: sovint poden aparèixer agrupats en cadena, o en parells, és a
dir, diplococs
-Mida: és d’uns 0,5-0,7 micrometres (µm) per 0,7-1,2µm.
-Són grampositius,((catalasa negatius i oxidasa negatius)).
-No tenen mobilitat ni pigmentació.
-Colònies: petites de <1mm de diàmetre, que poden ser viscoses o llises
i d’un color gris-blanc.
-No formen espores.
Característiques metabòliques:
Leucnostoc spp. són heterofermentadors (forma part del grup de bacteris de l'àcid làctic), és a dir, poden utilitzar sucres
pentoses-fosfat o hexoses. I també àcids orgànics com el citrat i malat i
aminoàcids.
Aquest grup de microorganismes són quimioorganoheteròtrofs,
això vol dir que la font d’energia és química, la font d’electrons és provinent
de la matèria orgànica igual que la font de carboni.
No tenen cadena respiratòria, no hi ha un acceptor
extern d’electrons, reciclen el NADH, per això són fermentador. Són fermentadors
heterolàctics, això vol dir que a partir de la font de carboni inicial
produeixen lactat i etanol i CO2, un de cada per cada glucosa, per posar
un exemple.
Característiques ecològiques:
Leuconostoc spp. es troba a la naturalesa, a tot arreu, són abundants, com en fruita i en
carn però sobretot en aliments fermentats, com formatge, vi, Kèfir, entre
altres. Es així ja que són dependents d’aquests medis rics, per ser fermentats.
Les temperatures òptimes per viure oscil·len entre els
15 i 25ºC i un pH baix, entre 4,5 i 9,5, sempre contant amb excepcions que
poden aguantar temperatures més altes o temperatures de 37ºC, ja que hi ha
espècies patògenes.
Altres característiques:
Aquest grup de
microbi és responsable de la decoloració, la producció de gas, i l'olor a
mantega de carn en mal estat, es caracteritzen per fer la mala olor de la
carn.
Tenen un
interès per la industria, ja que la seva fermentació produeix productes
aprofifables, com el lactat i l’etanol, s’utilitza en la producció de vi entre
altres. En el cas de l'indústria alimentaria s'utilitzen els bacteris de l’àcid làctic per la fabricació de iogurts, formatges, begudes fermentades així com encurtits i altres fermentats ("choucroute").
Són resistents a la vancomicina que és un antibiòtic, a diferencia d’altres grampositius i són catalasa i oxidasa negatius, a diferència dels.
Són resistents a la vancomicina que és un antibiòtic, a diferencia d’altres grampositius i són catalasa i oxidasa negatius, a diferència dels.
Leuconostoc pot provocar problemes intestinals, on els
més sensibles són els nascuts prematurs, adults amb immunodeficiència, etc. Són
considerats patògens oportunistes ja que actuen en pacients immunodeprimits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.