dimarts, 3 de maig del 2016

Leuconostoc spp

Leuconostoc spp.

Nom científic: Leuconostoc spp.

Classificació:

Fílum
Firmicutes
Classe
Bacilli
Ordre
Lactobacillales
Família
Leuconostocaceae
Gènere
Leuconostoc

Característiques morfològiques:
-Forma: cocs, coc-bacils.
-Agrupació: sovint poden aparèixer agrupats en cadena, o en parells, és a dir, diplococs
-Mida: és d’uns 0,5-0,7 micrometres (µm) per 0,7-1,2µm.
-Són grampositius,((catalasa negatius i oxidasa negatius)).
-No tenen mobilitat ni pigmentació.
-Colònies: petites de <1mm de diàmetre, que poden ser viscoses o llises i d’un color gris-blanc.
-No formen espores.

Característiques metabòliques:
Leucnostoc spp. són heterofermentadors (forma part del grup de bacteris de l'àcid làctic), és a dir, poden utilitzar sucres  pentoses-fosfat o hexoses. I també àcids orgànics com el citrat i malat i aminoàcids.
Aquest grup de microorganismes  són quimioorganoheteròtrofs, això vol dir que la font d’energia és química, la font d’electrons és provinent de la matèria orgànica igual que la font de carboni.
No tenen cadena respiratòria, no hi ha un acceptor extern d’electrons, reciclen el  NADH, per això són fermentador. Són fermentadors heterolàctics, això vol dir que a partir de la font de carboni inicial produeixen lactat i etanol i CO2, un de cada per cada glucosa, per  posar un exemple.

Característiques ecològiques:
Leuconostoc spp. es troba a la naturalesa, a tot arreu, són abundants, com en fruita i en carn però sobretot en aliments fermentats, com formatge, vi, Kèfir, entre altres. Es així ja que són dependents d’aquests medis rics, per ser fermentats.
Les temperatures òptimes per viure oscil·len entre els 15 i 25ºC i un pH baix, entre 4,5 i 9,5, sempre contant amb excepcions que poden aguantar temperatures més altes o temperatures de 37ºC, ja que hi ha espècies patògenes.

Altres característiques:
Aquest grup de microbi és responsable de la decoloració, la producció de gas, i l'olor a mantega de carn en mal estat, es caracteritzen per fer la mala  olor de la carn.
Tenen un  interès per la industria, ja que la seva fermentació produeix productes aprofifables, com el lactat i l’etanol, s’utilitza en la producció de vi entre altres. En el cas de l'indústria alimentaria s'utilitzen els bacteris de l’àcid làctic per la fabricació de iogurts, formatges, begudes fermentades així com encurtits i altres fermentats ("choucroute").

Són resistents a la vancomicina  que és un antibiòtic, a diferencia d’altres grampositius i són catalasa i oxidasa  negatius, a diferència dels.

Leuconostoc pot provocar problemes intestinals, on els més sensibles són els nascuts prematurs, adults amb immunodeficiència, etc. Són considerats patògens oportunistes ja que actuen en pacients immunodeprimits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.