Aleix Benavent Torres, Margot Bosch
Altimrias, Anna Doménech Pascual
Nom:
Salmonella spp.
Classificació:
Filum Proteobacteria, Classe Gammaproteobacteria, Ordre Enterobacteriales, Família Enterobacteriaceae, Gènere Salmonella. (5)
Característiques
morfològiques:
Presenten una morfologia en forma com de barra, ja que són bacils.
Són gram
negatiu i no presenten càpsula. Solen ser gruixuts i de longitud mitjana. (1)
Són mòbils ja
que presenten flagels perítrics (excepte algunes espècies en concret com ara S.
gallinarum i S. pullorum que són immòbils). (2)
S’agrupen
formant colònies.
Característiques
metabòliques:
Són anaerobis facultatius, per tant tenen la capacitat tant d’oxidar com de fermentar.
Fermenten
glucosa (gràcies a la presència d’un enzim especialitzat en aquesta funció)
produint gas, manitol, sorbitol i altres carbohidrats. Tot i això, no poden
fermentar lactosa ni sacarosa. (2)
Són catalasa
positius i oxidasa negatius.
Habitualment
utilitzen citrat com única font de carboni i d’energia, però no malonat, fet
que les diferencia d’altres espècies entèriques. Són capaces de a través
d’aquesta font de carboni reduir nitrats a nitrits produint en el procés
productes com l’àcid sulfhídric (H2S).
La seva
fermentació és de tipus àcid mixta. (3)
Són ureasa i
fenilalanina desaminasa negatives.
Característiques
ecològiques:
L’hàbitat natural d’aquesta espècie (fet característic dels bacteris de l’ordre enterobacteriales) normalment és en els intestins de qualsevol tipus d’animal homeoterm (inclosos els sers humans).
Temperatura òptima de creixement: 37ºC (temperatura del cos humà).
Temps de desenvolupament: entre 24 i 48 hores.
Medis de cultiu: Per a cultivar-lo utilitzar primer en un medi enriquit
selectivament i després un medi selectiu-diferencial. Finalment es pot replicar
en medis simples (agar). És en ambients
rics de nutrients quan aquests bacteris es desenvolupen millor. (1)
Són resistents a la deshidratació,
sobretot en fems, pols o aliments, on poden sobreviure durant anys.
Per altra banda, són sensibles als desinfectants d’ús corrent i no
resisteixen la pasteurització.
Poden tenir resistència a antibiòtics codificada gràcies a plasmidis.
Salmonella habita normalment en la superfície d’ous, pell de tomàquets i
fruits i verdures que tenen contacte directe amb el terra. (4)
Altres
característiques, aplicacions o problemàtiques:
El gènere Salmonella agrupa més de 2500 serotips, dels quals només alguns són patògens.
Una de les malalties causades per
aquests bacteris en major freqüència és la salmonel·losi, que consisteix en una
malaltia transmesa pels aliments i que és produïda per més de 2000 tipus
diferents de Salmonella.
La salmonel·losi produeix en l’home
una gastroenteritis no sanguinolenta quan afecta el tracte gastrointestinal. S’ha reportat una
alta prevalença de la malaltia a escala mundial (tot i que en els països amb
deficient tractament d’aigües servides hi ha una major prevalença d’infeccions
per Salmonella en general) ocasionant en casos especials la mort.
La infecció es produeix per via oral
i les fonts d’infecció són tals com aliments, aigua, begudes, farines, carn i
peix. Aquests bacteris tenen la capacitat de travessar la closca de l’ou i
contaminar-ne la llema.
Els símptomes més comuns que
presenta un hoste infectat són febre, diarrees, còlics abdominals, mal de cap i
a vegades nàusees, vòmits i pèrdua d’apetit. (4),(6)
Un altre exemple de malaltia seria
per exemple la febre tifoide, provocada per un bacteri concret d’aquest grup
anomenat Salmonella typhi. Aquesta causa tals efectes com febre elevada
i símptomes abdominals.
La ruta d’infecció és per via oral i
el ser humà és l’únic reservori de la malaltia. Per tant, la infecció només
s’adquireix al ingerir aigua o aliments contaminants per aquestes bacteris pels
excrements (rarament per orina) de malalts o portadors de la infecció
(transmissió fecal-oral). (4),(7)
Bibliografia
Oocities colective team (2009). Microbiologia, Salmonella spp. Recuperat l’1 de maig des de:
Biblioteca Virtual en Salud Uruguay
(2008). Salmonella. Recuperat l’1 de maig des de:
Universidad de Alcalá (2008). Lección
7: respiraciones aeróbicas y anaeróbicas. Recuperat l’1 de maig des de:
Contreras I., López Valladares L.
(2011). Salmonella, un microorganismo patóngeno siempre presente.
Recuperat l’1 de maig des de:
Wikipedia: la enciclopedia libre
(2016). Salmonella. Recuperat l’1 de maig des de:
MedlinePlus (2016). Infecciones
por Salmonella. Recuperat el 2 de maig des de:
DMedicina: salud y bienestar (2015).
Fiebre tifoidea. Recuperat el 2 de maig des de:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.