dilluns, 2 de maig del 2016

Salmonella sp.

Aleix Benavent Torres, Margot Bosch Altimrias, Anna Doménech Pascual

Nom:  Salmonella spp.

Classificació:

Filum Proteobacteria, Classe Gammaproteobacteria, Ordre Enterobacteriales, Família Enterobacteriaceae, Gènere Salmonella. (5)

Característiques morfològiques:

Presenten una morfologia en forma com de barra, ja que són bacils.
Són gram negatiu i no presenten càpsula. Solen ser gruixuts i de longitud mitjana. (1)
Són mòbils ja que presenten flagels perítrics (excepte algunes espècies en concret com ara S. gallinarum i S. pullorum que són immòbils). (2)
S’agrupen formant colònies.

Característiques metabòliques:

Són anaerobis facultatius, per tant tenen la capacitat tant d’oxidar com de fermentar.
Fermenten glucosa (gràcies a la presència d’un enzim especialitzat en aquesta funció) produint gas, manitol, sorbitol i altres carbohidrats. Tot i això, no poden fermentar lactosa ni sacarosa. (2)
Són catalasa positius i oxidasa negatius.
Habitualment utilitzen citrat com única font de carboni i d’energia, però no malonat, fet que les diferencia d’altres espècies entèriques. Són capaces de a través d’aquesta font de carboni reduir nitrats a nitrits produint en el procés productes com l’àcid sulfhídric (H2S).
La seva fermentació és de tipus àcid mixta. (3)
Són ureasa i fenilalanina desaminasa negatives.

Característiques ecològiques:

L’hàbitat natural d’aquesta espècie (fet característic dels bacteris de l’ordre enterobacteriales) normalment és en els intestins de qualsevol tipus d’animal homeoterm (inclosos els sers humans).
Temperatura òptima de creixement: 37ºC (temperatura del cos humà).
Temps de desenvolupament: entre 24 i 48 hores.
Medis de cultiu: Per a cultivar-lo utilitzar primer en un medi enriquit selectivament i després un medi selectiu-diferencial. Finalment es pot replicar en medis simples (agar). És en ambients rics de nutrients quan aquests bacteris es desenvolupen millor. (1)
Són resistents a la deshidratació, sobretot en fems, pols o aliments, on poden sobreviure durant anys.
Per altra banda, són sensibles als desinfectants d’ús corrent i no resisteixen la pasteurització.
Poden tenir resistència a antibiòtics codificada gràcies a plasmidis.
Salmonella habita normalment en la superfície d’ous, pell de tomàquets i fruits i verdures que tenen contacte directe amb el terra. (4)

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

El gènere Salmonella agrupa més de 2500 serotips, dels quals només alguns són patògens.
Una de les malalties causades per aquests bacteris en major freqüència és la salmonel·losi, que consisteix en una malaltia transmesa pels aliments i que és produïda per més de 2000 tipus diferents de Salmonella.
La salmonel·losi produeix en l’home una gastroenteritis no sanguinolenta quan afecta el tracte gastrointestinal. S’ha reportat una alta prevalença de la malaltia a escala mundial (tot i que en els països amb deficient tractament d’aigües servides hi ha una major prevalença d’infeccions per Salmonella en general) ocasionant en casos especials la mort.
La infecció es produeix per via oral i les fonts d’infecció són tals com aliments, aigua, begudes, farines, carn i peix. Aquests bacteris tenen la capacitat de travessar la closca de l’ou i contaminar-ne la llema.
Els símptomes més comuns que presenta un hoste infectat són febre, diarrees, còlics abdominals, mal de cap i a vegades nàusees, vòmits i pèrdua d’apetit. (4),(6)
Un altre exemple de malaltia seria per exemple la febre tifoide, provocada per un bacteri concret d’aquest grup anomenat Salmonella typhi. Aquesta causa tals efectes com febre elevada i símptomes abdominals.
La ruta d’infecció és per via oral i el ser humà és l’únic reservori de la malaltia. Per tant, la infecció només s’adquireix al ingerir aigua o aliments contaminants per aquestes bacteris pels excrements (rarament per orina) de malalts o portadors de la infecció (transmissió fecal-oral). (4),(7)

Bibliografia

Oocities colective team (2009). Microbiologia, Salmonella spp. Recuperat l’1 de maig des de:
Biblioteca Virtual en Salud Uruguay (2008). Salmonella. Recuperat l’1 de maig des de:
Universidad de Alcalá (2008). Lección 7: respiraciones aeróbicas y anaeróbicas. Recuperat l’1 de maig des de:
Contreras I., López Valladares L. (2011). Salmonella, un microorganismo patóngeno siempre presente. Recuperat l’1 de maig des de:
Wikipedia: la enciclopedia libre (2016). Salmonella. Recuperat l’1 de maig des de:
MedlinePlus (2016). Infecciones por Salmonella. Recuperat el 2 de maig des de:
DMedicina: salud y bienestar (2015). Fiebre tifoidea. Recuperat el 2 de maig des de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.